«RECULT–MAGNUM: Μεγιστοποίηση του αντικτύπου του Θρησκευτικού Τουρισμού σε Ελλάδα και Κύπρο μέσα από τη στοχευμένη ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς των Εκκλησιών Ελλάδας, Κρήτης και Κύπρου», του Προγράμματος Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος, INTERREG V–A 2014 – 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

4η Τεχνική Συνάντηση της Πράξεως RECULT- MAGNUM στο Ηράκλειο της Κρήτης

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Επικοινωνιακού & Μορφωτικού Ιδρύμα- τος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την Δευτέρα 26 και την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023 σε υβριδική μορφή, με τηλεδιάσκεψη και με φυσική παρουσία, στο Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής της Κρήτης, στο Ηράκλειο της Κρήτης, η 4η Τεχνική Συνάντηση της Πράξεως RECULT- MAGNUM που υλοποιείται στo πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Ελλάδα- Κύπρος INTERREG V-A 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση(Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το RECULT MAGNUM, με τίτλο «Μεγιστοποίηση του αντικτύπου του Θρησκευτικού Τουρισμού σε Ελλάδα και Κύπρο μέσα από τη στοχευμένη ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς των Εκκλησιών Ελλάδας, Κρήτης και Κύπρου», του Προγράμματος Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος, INTERREG V-A 2014 – 2020, είναι ένα έργο, στο όποιο οι τρεις Εκκλησίες έχουν ως στόχο την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού και της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών, στο πλαίσιο της 4ης πρόσκλησης του Προγράμματος Συνεργασίας Ελλάδα–Κύπρος INTERREG V-A 2014-2020, που επικεντρώνεται στη μεγιστοποίηση του αντικτύπου του Θρησκευτικού Τουρισμού σε Ελλάδα και Κύπρο, μέσα από τη στοχευμένη ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς των Εκκλησιών Ελλάδας, Κρήτης και Κύπρου.

Στόχος της Τεχνικής Συνάντησης ήταν η συζήτηση σχετικά με την πορεία του έργου, τα χρονοδιαγράμματα των διαγωνισμών καθώς και η ενημέρωση σχετικά με μελλοντικές δράσεις. Συγκεκριμένα, ακολούθησε παρουσίαση προόδου φυσικού αντικειμένου ανά Δικαιούχο και στην συνέχεια έγινε συζήτηση για την υλοποίηση ανά Πακέτο Εργασίας.

Κύριος Δικαιούχος της Πράξης είναι το Σωματείο «Φιλοκαλία» της Ιεράς Αρ- χιεπισκοπής Κύπρου, ενώ στο Εταιρικό Σχήμα συμμετέχουν η Εκκλησία της Ελλάδος (ΕτΕ), το Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης (ΕΜΙ- ΙΑΚ), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Ιεράς Μητρόπολης Σύρου (ΚΕΑ Ι. Μ. Σύρου).

Στην συνάντηση, την οποία διοργάνωσε με αποτελεσματικότητα και επιτυχία ο Αιδ. Γεώργιος Ι. Γεράκης (M.Sc.), Γενικός Γραμματέας του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, συμμετείχαν εκ μέρους του «ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ» ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ κ. Νικόλαος Χρυσίνης, ο Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως και Μέλος του ΔΣ κ. Αλέξανδρος Μαρκουίζος και οι συνεργάτες τους κ.κ. Μανώλης Παπαμακάριος, Μίλτος Σταμπουλής και Πρόδρομος Βαδράτσικας.

Ειδικώτερα, την Δευτέρα 26 Ιουνίου, ο κάθε Δικαιούχος παρουσίασε την πορεία των Πακέτων Εργασίας, ΠΕ1: Διαχείριση και συντονισμός έργου, ΠΕ2: Δημοσιότητα και πληροφόρηση, ΠΕ3: Ανάδειξη κοινής ταυτότητας Θρησκευτικού & Πολιτιστικού τουρισμού, ΠΕ4: Εκπαίδευση ενδιαφερομένων & εμπλεκόμενων μερών, ΠΕ5: Δημιουργία ψηφιακής περιήγησης σε υφιστάμενα μουσεία.

Την Τρίτη 27 Ιουνίου, ακολούθησε η συνέχεια των παρουσιάσεων των Δικαιού- χων σχετικά με το ΠΕ6: Ανάπτυξη – επεξεργασία περιεχομένου ψηφιακών περιηγήσεων, καθώς και συζήτηση σχετικά με τροποποιήσεις της Πράξης, οικονομικής φύσεως ζητήματα και μελλοντικές δράσεις.

Μετά το πέρας των εργασιών οι Σύνεδροι μετέβησαν στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Αγκαράθου, στην οποία ετελείτο η Πανήγυρις επί τη αγιοκατατάξει του ομολογητού Αγίου Κυρίλλου του Λουκάρεως, Πατριάρχου Αλεξανδρείας και μετέπειτα Οικουμενικού Πατριάρχου, ο οποίος διετέλεσε αδελφός της Ιεράς Μονής, με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, Πέτρας και Χερονήσου κ. Γερασίμου και Ανέων κ. Μακαρίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσσού κ. Μεθοδίου.

Οι Σύνεδροι έγιναν φιλοφρόνως δεκτοί από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, προς τον οποίο ο Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Αλέξ. Μαρκουίζος προσέφερε δώρο εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος ιδιαιτέρως ευχαρίστησε. Ακολούθως, οι Σύνεδροι ξεναγήθηκαν στην ιστορία και το κτηριακό συγκρότημα της Μονής και παρεκάθησαν στην παρατεθείσα Μοναστηριακή Τράπεζα.

Re-Cult MAGNUM