Ερμούπολη, 30/06/2023

RECULT MAGNUM Συνέδριο IRTP 2023

14ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνήματος Βοσνία-Ερζεγοβίνη, International Religious Tourism and Pilgrimage

Το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, σε συνεργασία με το Σωματείο Φιλοκαλία και το Ερευνητικό Κέντρο Ηράκλειτος του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), συμμετείχαν με παρουσίαση της επιστημονικής δημοσίευσης «Augmenting and Promoting Religious Tourism Experiences in Greece and Cyprus» στο 14th Annual International Religious Tourism and Pilgrimage (IRTP) Conference (14ο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνήματος), που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου 2023 στο Medjugorje-Mostar της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης.

Την επιστημονική δημοσίευση στο συνέδριο ετοίμασαν οι ομάδες της Φιλοκαλίας, του ΤΕΠΑΚ, και του ΚΕΑ ΙΜ Σύρου. Συγκεκριμένα από την Φιλοκαλία ΜΚΟ: Δρ Δρακονάκης Βασίλης, Δρ Παρασκευάς Χαράλαμπος, Δρ. Παπαβασιλείου Σπυρίδωνας, Μουλλωτού Κωνσταντίνα, Δρ Τουμπούρη Μαρίνα. Από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Διοίκησης Φιλοξενίας και Τουρισμού: Δρ Θεοχάρους Αντώνης, Δρ Κοσμάς Πέτρος, Χρήστος Αντρέεβ, Λάντος Αδάμ, Παναγοπούλου Μαρία, Γιαννούλης Πέτρος και από το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης ΚΕΑ, Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου: Χρυσίνης Νίκος, Παπαμακάριος Μανώλης.

Το ΚΕΑ ΙΜ Σύρου εκπροσώπησε και παρουσίασε τα αποτελέσματα από τα έργα Re-Cult και Re-Cult Magnum, τα οποία επικεντρώνονται στη ψηφιοποίηση και προώθηση της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο, την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου. Στη δημοσίευση παρουσιάζονται η διαδικασία ψηφιοποίησης της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς, μνημεία & αντικείμενα θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς, η καταγραφή και ψηφιοποίηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, θρησκευτικές εκδηλώσεις, δρώμενα & μυστήρια, καθώς και οι δραστηριότητες branding και marketing για την προωθήσει και αναδείξει του Θρησκευτικού – Προσκυνηματικού Τουρισμού στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Αυτό το διεθνές επιστημονικό συνέδριο έδωσε την δυνατότητα στην επιστημονική κοινότητα που ασχολείται ενεργά με τον Θρησκευτικό & Προσκυνηματικό Τουρισμό να γνωρίσει τις δράσεις του ReCult & ReCult MAGNUM, και στην κοινοπραξία να αποκομίσει πολύ θετικά σχόλια και ενδιαφέρων για το έργο των δύο προγραμμάτων που έχει αναδείξει τον πρωτοποριακό ρόλο της ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της προώθησης της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς και του τουρισμού στην διασυνοριακή περιοχή της Ελλάδος και της Κύπρου.

Ο βασικός στόχος της Πράξης RECULT-MAGNUM είναι η προώθηση, προβολή και στοχευμένη ανάδειξη και διάδοση της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς των Εκκλησιών Ελλάδας, Κρήτης και Κύπρου και η μεγιστοποίηση του αντίκτυπου του Θρησκευτικού Τουρισμού (ΘΤ) στις δύο χώρες. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων προβλέπεται η αναβάθμιση των υφιστάμενων Εκκλησιαστικών Μουσείων ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός κόσμου o οποίος γίνεται όλο και πιο ψηφιακός και να ενισχυθεί η εμπειρία του επισκέπτη τόσο μέσα στο Μουσείο όσο και έξω από αυτό με την ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών.

Κύριος Δικαιούχος της Πράξης είναι το Σωματείο «Φιλοκαλία» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ενώ στο Εταιρικό Σχήμα συμμετέχουν η Εκκλησία της Ελλάδος (ΕτΕ), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Ιεράς Μητρόπολης Σύρου (ΚΕΑ Ι. Μ. Σύρου) και το Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης (ΕΜΙ).

Το έργο RE-CULT MAGNUM, «Μεγιστοποίηση του αντικτύπου του Θρησκευτικού Τουρισμού σε Ελλάδα και Κύπρο μέσα από τη στοχευμένη ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς των Εκκλησιών Ελλάδας, Κρήτης και Κύπρου», συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-Α «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020.

Re-Cult MAGNUM

Re-Cult MAGNUM