«RECULT-MAGNUM: Μεγιστοποίηση του αντικτύπου του Θρησκευτικού Τουρισμού σε Ελλάδα και Κύπρο μέσα από τη στοχευμένη ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς των Εκκλησιών Ελλάδας, Κρήτης και Κύπρου», του Προγράμματος Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος INTERREG V-A 2014 – 2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου στη Λευκωσία, η Ά Τεχνική Συνάντηση της Πράξεως RECULT-MAGNUM που υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος INTERREG V-A 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Τεχνική Συνάντηση διοργανώθηκε από το Σωματείο «Φιλοκαλία» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
Κύριο στόχο της Πράξεως αποτελεί η μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων και του αντικτύπου του Θρησκευτικού Τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου, η οποία θα οδηγήσει στην προβολή και ανάδειξη της πλούσιας θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών.
Για την επίτευξη των στόχων της Πράξεως προβλέπεται η αναβάθμιση υφιστάμενων μουσείων μέσω της δημιουργίας συνδεδεμένων ψηφιακών μουσείων, καθώς και η πρόκληση ψηφιακής εμπειρίας για τον επισκέπτη (δύο μουσεία στην Κύπρο, ένα στην Κρήτη και ένα στο Βόρειο ή Νότιο Αιγαίο). Αυτό θα πραγματοποιηθεί αξιοποιώντας τόσο τη μεθοδολογία, όσο και την τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε σε δύο προϋπάρχοντα έργα, του RECULT και του Ψηφιακού Αποσφραγίσματος Αγιώνυμων Νήσων τα οποία με τη σειρά τους αφορούν τη μεθοδική ψηφιοποίηση και ανάδειξη της θρησκευτικής υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Κατά τη διάρκεια της Τεχνικής Συνάντησης, έγινε παρουσίαση της Πράξεως από τον Κύριο Δικαιούχο (Σωματείο «Φιλοκαλία», ΙΑΚ), ενώ ακολούθησε συζήτηση για διάφορα τεχνικά θέματα και για τα χρονοδιαγράμματα διαγωνισμών. Συζήτηση έγινε μεταξύ άλλων και για τις αποτυπώσεις χώρου, την επαυξημένη πραγματικότητα και ψηφιακή πραγματικότητα μουσείων, τον εξοπλισμό μουσείων, αλλά και τον ευρύτερο συντονισμό χρονοδιαγραμμάτων. Το έργο έχει διάρκεια 24 μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2023.
Κύριος Δικαιούχος της Πράξης είναι το Σωματείο «Φιλοκαλία» (ΙΑΚ), ενώ στο Εταιρικό Σχήμα συμμετέχουν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), η Εκκλησία της Ελλάδος (ΕτΕ), το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Ιεράς Μητρόπολης Σύρου (ΚΕΑ Ι. Μ. Σύρου) και το Εκπαιδευτικό και Μορφωτικό Ίδρυμα Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης (ΕΜΙ).